top of page

Υψηλών Μηχανικών, Θερμικών και Ηλεκτρικών ιδιοτήτων

   Αυτή η κατηγορία τρισδιάστατα εκτυπούμενων υλικών είναι η μεγαλύτερη. Η λίστα των υλικών είναι εξαιρετικά μεγάλη καθώς η κατηγορία καλύπτει εξαιρετικά ιδιότητες που συναντά κανείς σε μέταλλα και κράματα μετάλλων. Εφαρμογές στην αυτοκινητοβιομηχανία, στα βιομηχανικά προϊόντα και στα καθημερινά χρηστικά αντικείμενα ειδικών προδιαγραφών είναι ανάμεσα στις πολυάριθμες εφαρμογές που κανείς συναντά τέτοια υλικά. Από εισαγωγές αέρα για βενζινοκινητήρες και εξαρτήματα αυτοκινήτου, σε τασάκια και από εργαλεία μέχρι χειριστήρια με διάφορους αισθητήρες, τα συγκεκριμένα εκτυπούμενα αντικείμενα είναι αδύνατο να αριθμηθούν και να αναφερθούν όλα σε μια λίστα. Είτε είναι μηχανικές, είτε είναι θερμικές, είτε ηλεκτρικές οι επιθυμητές αντοχές και προδιαγραφές του εκτυπωμένου αντικειμένου, υπάρχει εκείνο το πλαστικό υλικό που θα μπορέσει να τις καλύψει. Υλικά βραδύκαυστα, χαμηλής ηλεκτρικής αγωγιμότητας (μονωτές), εξαιρετικής σκληρότητας και αντοχής σε κρούση, με μεγάλη αντοχή σε μηχανικές καταπονήσεις (εφελκυσµό, θλίψη, διάτµηση, στρέψη, κάµψη και λυγισµό), χαμηλού βάρους, χαμηλής χημικής διάβρωσης, χαμηλού συντελεστή τριβής ολίσθησης ή ακόμα και υλικά υψηλής θερμοκρασίας χρήσης υπάρχουν και μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια τα μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενα σαφώς ακριβότερα και βαρύτερα (συνήθως) μέταλλα και κράματα μετάλλων. Πατήστε πάνω στο υλικό που επιθυμείτε και μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για το καθένα. 

Υλικά Εκτύπωσης

Αναλυτικές Πληροφορίες

tough pla

TOUGH PLA

Το TOUGH PLA είναι το παραδοσιακό PLA (PolyLactic Acid, οικολογικό και βιοδιασπώμενο υλικό εκτύπωσης) ενισχυμένο ώστε να έχει αυξημένη αντοχή σε κρούση, κάμψη, εφελκυσμό και ακόμη μεγαλύτερη σκληρότητα. Οι μηχανικές του ιδιότητες είναι συγκρίσιμες με το ABS (το κοινό πλαστικό των παιχνιδιών LEGO) αλλά παραμένει υλικό ευαίσθητο σε θερμοκρασίες άνω των 70°C. Επιδέχεται περαιτέρω επεξεργασία με γυαλόχαρτα και μπογιές. Χρώματα πολυάριθμα.

tough pla.jpg
abs+

ABS+

Ενισχυμένο ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) ώστε να έχει αυξημένη αντοχή σε κρούση, κάμψη, εφελκυσμό και ακόμη μεγαλύτερη σκληρότητα από τα παραδοσιακά θερμοπλαστικά PLA, PLA TOUGH και το απλό ABS. Ένα υλικό με εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες αναλογικά με την τιμή του. Χρώματα πολυάριθμα.

abs+.jpg
pc abs

PC-ABS
(ΠΟΛΥΚΑΡΒΟΝΙΚΟ ΑΒS)

Το παραδοσιακό θερμοπλαστικό ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) ενισχυμένο με ίνες άνθρακα (ανθρακονήματα). Αυξημένη σκληρότητα και μεγάλη αντοχή σε κρούση, σε θλίψη, σε υψηλές θερμοκρασίες και ικανοποιητική ελαστικότητα. Το ιδανικότερο υλικό για κατασκευές μηχανικών εξαρτημάτων, προτύπων, εργαλείων και αντικειμένων που επιθυμούμε εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες σε προσιτή τιμή. Χρώματα Λευκό, Μαύρο και Φυσικό (κρεμ).

pc abs.jpg
flame

FLAME RETARDANT
(ΠΥΡΑΝΤΟΧΟ)

Άλλο ένα θερμοπλαστικό ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) πυράντοχο για εκτύπωση αντικειμένων με Κατηγορία ευφλεκτότητας: UL 94-V0. Ιδανικό για εκτύπωση μηχανικών εξαρτημάτων αυτοκινήτου, τασακίων, φωτιστικών σωμάτων και λοιπόν εφαρμογών που προϋποθέτουν την αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες. Χρώματα Λευκό και Μαύρο.

retardant.jpg
asa

ASA

Θερμοπλαστικό υλικό επίσης με βάση το στυρένιο (Acrylonitrile Styrene Acrylate) με αντοχή στην υπεριώδη ακτινοβολία και τις υψηλές θερμοκρασίες και μηχανικές ιδιότητες λίγο καλύτερες από το ABS. Ιδανικό για εκτυπώσεις αντικειμένων εξωτερικής χρήσης καθώς δεν παρουσιάζει την γήρανση του ABS (κιτρίνισμα) και αντικειμένων υψηλών μηχανικών προδιαγραφών. Χρώματα πολυάριθμα.

asa.jpg
pet

PET
(PET / PETG / PETT)

Η οικογένεια των ΡΕΤ (PolyEthylene Terephthalate) είναι θερμοπλαστικά με μεγάλη φωτοδιαπερατότητα και εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες, αντοχή στην τριβή, στον εφελκυσμό και τις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες (60-70°C). Έχουν επίσης υψηλή χημική αντίσταση σε οξέα, άλατα και αλκαλικές ενώσεις και μικρή υδατοαπορροφητικότητα. Το PETG προκύπτει με προσθήκη γλυκόλης η οποία το κάνει πιο ανθεκτικό στην κρούση και πιο ελαστικό από το κλασικό PET. Τέλος το PETT (PolyΕthylene Trimethylene Terephthalate) είναι το ΡΕΤ ενισχυμένο με ίνες υάλου οι οποίες και το κάνουν πιο διάφανο και φωτοδιαπερατό. Ιδανικά για εκτυπώσεις με λείο και ομαλό φινίρισμα, αντικειμένων με φωτοδιαπερατότητα όπως επίσης και αντικειμένων σκληρών, με αντοχή στην κρούση και τις υψηλές θερμοκρασίες. Χρώματα πολυάριθμα.

petg.jpg
nylon

NYLON
(ΝΆΙΛΟΝ)

Το Nylon είναι μια οικογένεια συνθετικών πολυμερών με την ονομασία των Αλειφατικών Πολυαμιδίων. Χαρακτηρίζονται από εξαιρετικές μηχανικές αντοχές, ευελιξία, μικρό συντελεστή τριβής και εξαιρετική αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες (140-150°C). Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για την εκτύπωση αντικειμένων και τελικών προϊόντων όπως εργαλεία, μηχανικά μέρη, γρανάζια, προσθετικά μέλη ή πρωτότυπα λειτουργικών μοντέλων. Χρώματα πολυάριθμα.

nylon.jpg
polycarbonate

POLYCARBONATE
(ΠΟΛΥΚΑΡΒΟΝΙΚΟ)

Τα πολυκαρβονικά πλαστικά χαρακτηρίζονται από τεράστια αντοχή σε θλίψη και κρούση, ελαστικότητα, αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες και αντίξοα περιβάλλοντα. Αποτελούν την ιδανική λύση όταν απαιτούνται εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες σε προσιτή τιμή, όπως για παράδειγμα εκτυπώσεις drones και γραναζιών. Χρώματα Λευκό, Μαύρο και Διάφανο.

polycarbonate.jpg
pp

POLYPROPYLENE
(ΠΟΛΥΠΡΟΠΥΛΕΝΙΟ)

Το πολυπροπυλένιο PP είναι ένα ελαφρύ ημικρυσταλλικό θερμοπλαστικό με αντοχή στα χημικά, στις υψηλές θερμοκρασίες, μεγάλη σκληρότητα, σχετική ελαστικότητα και αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι είναι πλήρως ΜΗ τοξικό και εγκεκριμένο από τον FDA (The United States Food and Drug Administration) δεδομένο που το καθιστά υλικό ιδανικό για εκτύπωση αντικειμένων που θα έρθουν σε επαφή με τροφή, θα μπουν στα μικροκύματα ή ακόμα και στο πλυντήριο των πιάτων όπως για παράδειγμα δοχεία και εξαρτήματα μαγειρικής χρήσης. Χρώματα Λευκό, Μαύρο, Κόκκινο, Κίτρινο, Φυσικό (Εκρού), Γκρι, Πορτοκαλί, Μπλε, Πράσινο, Ανθρακί και Διάφανο.

polypropylene.jpg
CONDUCTIVE ESD

CONDUCTIVE ESD
(ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΟ)

Θερμοπλαστικό ABS, PLA ή PETG υλικό ενισχυμένο με ίνες άνθρακα ώστε να μην επιτρέπει την ελεύθερη διέλευση του ηλεκτρικού φορτίου από το σώμα του. Εξαιρετικοί μονωτές με Επιφανειακή Ηλεκτρική Αντίσταση από 10^7 έως 10^9 Ohm. Υλικό ιδανικό για κατασκευή κουτιών για ηλεκτρικά κυκλώματα, χειριστηρίων, τηλεχειριστηρίων, κουτιών για αισθητήρες, LED boards, digital keyboards και πολυάριθμες λοιπές εφαρμογές όπου υπάρχει επαφή με ηλεκτρικά φορτία. Χρώμα Λευκό και Μαύρο.

conductive.jpg
CARBON FIBER

CARBON FIBER
(ΑΝΘΡΑΚΟΝΗΜΑ)

Άλλη μια εκδοχή των παραδοσιακών υλικών εκτύπωσης PLA, ABS, PETG και NYLON με προσμίξεις ινών άνθρακα σε ποσοστά που φτάνουν και το 15% αναλογία κατά βάρος. Είναι υλικά με ενισχυμένες μηχανικές ιδιότητες και εξαιρετικά χαμηλού βάρους. Υλικά ιδανικά για εκτυπώσεις εξαρτημάτων εξαιρετικών αντοχών και παράλληλα χαμηλού βάρους όπως για παράδειγμα drones και μηχανικά μέρη αυτοκινήτου. Χρώμα Ανθρακί και Μαύρο.

carbon fiber.jpg
HIPS

HIPS
(High Impact PolyStyrene)

Το HIPS (High Impact PolyStyrene) είναι ένα πρόσμικτο του πλαστικού πολυστυρένιου και του πιο ελαστικού πολυβουταδιένιου. Ως αποτέλεσμα προκύπτει ένα υλικό μεγάλης αντοχής τόσο σε θλίψη όσο και σε εφελκυσμό καθώς διατηρεί ικανοποιητική ελαστικότητα. Η ιδιότητα του να διαλύεται πλήρως σε υγρό λιμονένιο (κιτρικό οξύ) το καθιστούν ιδανικό υλικό υποστήριξης για περίπλοκες εκτυπώσεις πέραν από υλικό ιδανικό για εξαρτήματα μεγάλης μηχανικής καταπόνησης. Τέλος είναι εγκεκριμένο από τον FDA (The United States Food and Drug Administration) δεδομένο που το καθιστά υλικό ιδανικό για εκτύπωση αντικειμένων που θα έρθουν σε επαφή με τροφή, θα μπουν στα μικροκύματα ή ακόμα και στο πλυντήριο των πιάτων όπως για παράδειγμα δοχεία και εξαρτήματα μαγειρικής χρήσης αρκεί όμως να μην έρθει σε επαφή με λιμονένιο. Χρώματα πολυάριθμα.

hips.jpg
ULTEM 9085

ULTEM 9085
(PEI)

Το υλικό ULTEM 9085 είναι ένα άμορφο πολυμερές υψηλών επιδόσεων της οικογένειας των πολυεθεραμίδιων PEI (PolyEther Imide) που συνδυάζει εξαιρετικές θερμικές ιδιότητες, εξαιρετική διαστασιολογική σταθερότητα, είναι καλός μονωτής του ηλεκτρικού ρεύματος (επιφανειακή αντίσταση ASTM D257  4.9 x1015 - 8.2x1015 ohm-cm), είναι πυράντοχο (Κατηγορία Ευφλεκτότητας: UL 94-V0, έχει FST έγκριση (Flame, Smoke, Toxicity Ceetification)) και τρομερά ανθεκτικό όταν εκτεθεί σε χημικά. Συγκρινόμενο με το ULTEM 1010, παρουσιάζει μεγαλύτερη ευκαμψία (επιμήκυνση 6% έναντι του 3,3% του ULTEM 1010) και μεγαλύτερη αντοχή στην κρούση (106 J/m έναντι των 41 J/m του ULTEM 1010). Πρόκειται περί ενός υπέρ-υλικού με ικανότητα να διατηρεί τις ιδιότητες του σε υψηλές θερμοκρασίες. Στην αεροναυπηγική, το συγκεκριμένο υλικό έχει πάρει τις εγκρίσεις FAR 25.853 και OSU 65/65 Flammability Requirements περί της πυρανθεκτικότητας του και έτσι μπορούν να εκτυπωθούν αντικείμενα που προορίζονται για αεροσκάφη (εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι αλλά και μηχανικά μέρη). Στην αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και στην ναυπηγική, το συγκεκριμένο υλικό αποτελεί εναλλακτική των παραδοσιακών αλουμινένιων και ατσάλινων εξαρτημάτων με μείωση του βάρους των κατά περίπτωση μέχρι και 50%. Η μεγάλη ηλεκτρική επιφανειακή του αντίσταση το  καθιστά ικανό για πολυάριθμες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές εφαρμογές όπως η εκτύπωση ηλεκτρικών κυκλωμάτων PCBs, εξαρτημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών όπως connectors και κουτιών που περιέχουν κυκλώματα, arduino, αισθητήρες κλπ. Επίσης αποτελεί μια εξαιρετικά φθηνότερη λύση για καλούπια μορφοποίησης με πίεση (Sheet Metal Tooling and Hydro Forming) καθώς η μεγάλη αντοχή του στην θλίψη (άνω των 10.000 psi) παράλληλα με την ιδιότητα του να μη κολλάει σε μεταλλικές επιφάνειες και συνεπώς να μην χρειάζεται λίπανση όντας η μήτρα πάνω στην οποία πιέζεται το μέταλλο κατά την μορφοποίηση, το καθιστούν ιδανικό υλικό για δημιουργία των καλουπιών τόσο από άποψη κόστους όσο και χρόνου κατασκευής συγκρινόμενο με το κόστος και τον χρόνο υλοποίησης καλουπιών προερχόμενων από CNC διαδικασίες. Χρώμα Ώχρα.

ultem 9085.jpg
ULTEM 1010

ULTEM 1010
(PEI)

Το υλικό ULTEM 1010, είναι άλλο ένα άμορφο πολυμερές υψηλών επιδόσεων της οικογένειας των πολυεθεραμίδιων PEI (PolyEther Imide). Συνδυάζει εξαιρετικές θερμικές ιδιότητες, εξαιρετική διαστασιολογική σταθερότητα, είναι καλός μονωτής του ηλεκτρικού ρεύματος (ASTM D257 1.0 x1014 - 8.96x1015 ohm-cm) και τρομερά ανθεκτικό όταν εκτεθεί σε χημικά. Συγκρινόμενο με το ULTEM 9085, το ULTEM 1010 παρουσιάζει μεγαλύτερη αντοχή στον εφελκυσμό (10,400 psi (72 MPa) το ULTEM 9085 έναντι 11,735 psi (81 MPa) του ULTEM 1010). Επίσης έχει μεγαλύτερη θερμοκρασία μετάβασης (η θερμοκρασία όπου το δοκίμιο μας αρχίζει να γίνεται εύπλαστο) στους 216°C έναντι των 153°C του ULTEM 9085. Βάση των παραπάνω είναι ένα υλικό που παρουσιάζει μεγαλύτερη σκληρότητα, διαστασιολογική σταθερότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε θερμότερα περιβάλλοντα από το αντίστοιχο ULTEM 9085, διευρύνοντας έτσι το πεδίο των εφαρμογών του και στην Ιατρική όπου χρειάζεται συνεχής αποστείρωση των αντικειμένων είτε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες είτε με αρκετά διαβρωτικά χημικά. Αναφορικά με τις εγκρίσεις και τα certification που έχει, πέραν της Κατηγορίας Ευφλεκτότητας: UL 94-V0 και της FST έγκρισης (Flame, Smoke, Toxicity Ceetification) που το καθιστούν πυράντοχο όπως και το ULTEM 9085, το συγκεκριμένο είναι επίσης βιοσυμβατό και εγκεκριμένο για αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα βάση των σχετικών εγκρίσεων που έχει λάβει (βιοσυμβατότητα ISO 10993/USP Class VI και επαφή με τρόφιμα NSF 51 Certification). Οι συγκεκριμένες εγκρίσεις διευρύνουν το πεδίο εφαρμογών του και στην Ιατρική όπου χρειάζεται συχνή αποστείρωση των αντικειμένων είτε σε υψηλές θερμοκρασίες είτε με εξαιρετικά διαβρωτικά χημικά. Πρόκειται περί ενός υπέρ-υλικού με ικανότητα να διατηρεί τις ιδιότητες του σε υψηλές θερμοκρασίες. Στην αεροναυπηγική οι εφαρμογές του περιορίζονται σε εκτός καμπίνας σημεία καθώς δεν έχει τις εγκρίσεις του ULTEM 9085 (FAR 25.853 και OSU 65/65 Flammability Requirements) και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εκτύπωση αεραγωγών και λοιπων μηχανικών και δομικών στοιχείων. Στην αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και στην ναυπηγική, το συγκεκριμένο υλικό αποτελεί εναλλακτική των παραδοσιακών αλουμινένιων και ατσάλινων εξαρτημάτων με μείωση του βάρους των κατά περίπτωση μέχρι και 50%. Η μεγάλη ηλεκτρική επιφανειακή του αντίσταση το  καθιστά ικανό για πολυάριθμες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές εφαρμογές όπως η εκτύπωση ηλεκτρικών κυκλωμάτων PCBs, εξαρτημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών όπως connectors και κουτιών που περιέχουν κυκλώματα, arduino, αισθητήρες κλπ. Επίσης αποτελεί μια εξαιρετικά φθηνότερη λύση για καλούπια μορφοποίησης με πίεση (Sheet Metal Tooling and Hydro Forming) καθώς η μεγάλη αντοχή του στην θλίψη (άνω των 10.000 psi) παράλληλα με την ιδιότητα του να μη κολλάει σε μεταλλικές επιφάνειες και συνεπώς να μην χρειάζεται λίπανση όντας η μήτρα πάνω στην οποία πιέζεται το μέταλλο κατά την μορφοποίηση, το καθιστούν ιδανικό υλικό για δημιουργία των καλουπιών τόσο από άποψη κόστους όσο και χρόνου κατασκευής συγκρινόμενο με το κόστος και τον χρόνο υλοποίησης καλουπιών προερχόμενων από CNC διαδικασίες. Τέλος η αντοχή του σε υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι σχετικές εγκρίσεις περί μη τοξικών αναθυμιάσεων και βιοσυμβατότητας το καθιστούν υλικό ιδανικό για ιατρικές εφαρμογές όπως οι εκτυπώσεις εργαλείων και εξαρτημάτων που χρειάζονται συχνές αποστειρώσεις σε κλίβανο. Χρώμα Χρυσό.

ultem 1010.jpg
PEEK

PEEK

Το υλικό PEEK (PolyΕtherEtherKetone) είναι ένα ημικρυσταλλικό θερμοπλαστικό της οικογένειας των πολυαρυλεθεροκετονών, γνωστό για τις τρομερές μηχανικές του ιδιότητες, την αντοχή τους στις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και την αντοχή του στα χημικά. Συγκρινόμενο με τα ULTEM 9085 και 1010 (οικογένεια πολυεθεραμιδίων PEI) παρουσιάζει μεγαλύτερη αντοχή στην κρούση και λειτουργεί σε ακόμα πιο υψηλές θερμοκρασίες που μπορεί να φτάσουν και τους 260°C (Κατηγορία Ευφλεκτότητας: UL 94-V0). Είναι ανθεκτικό στην βιοδιάσπαση αλλά και στις υπεριώδεις ακτίνες. Πρόκειται περί ενός ακριβού υπέρ-υλικού με αρκετές εφαρμογές. Στην Προσθετική Ιατρική, η βιοσυμβατότητα του, η εξαιρετική του αντοχή στις μηχανικές καταπονήσεις συναρτήσει του χαμηλού ειδικού του βάρους και η αντοχή του στην χημική διάβρωση παράλληλα με την ικανότητα του να αποστειρώνεται με όλες τις χρησιμοποιούμενες μεθόδους το καθιστούν ως μια αρκετά προσιτη επιλογή με πολλαπλές εφαρμογές στις οποιες αντικαθιστά τα παραδοσιακά κράματα μετάλλων. Στην Οδοντιατρική, αντικαθιστά αρκετά μεταλλικά εξαρτήματα εργαλείων όπως οι χειρολαβές από τις σύριγγες αλλά επίσης χρησιμοποιείται στην κατασκευή των κουτιών-βάσεων που συγκρατούν τις ρίνες και τα οδοντικά αρχεία καναλιών ρίζας κατά την αποστείρωση τους στον κλίβανο. Συγκεκριμένα αντέχει μέχρι 3.000 κύκλους αποστείρωσης θερμοκρασίας 134°C.  

Επιπροσθέτως η μεγάλη θερμοκρασία τήξης του (341°C) παράλληλα με την δομική του σταθερότητα και την ικανότητα του να διατηρεί τις μηχανικές του ιδιότητες σε συνεχή χρήση σε περιβάλλοντα με θερμοκρασία μέχρι τους 260 °C, το καθιστούν εξαιρετική λύση για εφαρμογές τόσο στην Αεροναυπηγική όσο και στην αυτοκινητοβιομηχανία. Πιστόνια, καπάκια, είσοδοι και έξοδοι αερίων είναι μονάχα μερικές από τις εφαρμογές του. Τέλος αποτελεί πολύ καλό μονωτή και παράλληλα με την αντοχή του στις υψηλές θερμοκρασίες μια πολύ καλή λύση για ηλεκτρικές εφαρμογές. Πρόκειται για ένα υλικό πολύ υψηλών επιδόσεων που προσφέρει λύσεις σε πολύ εξειδικευμένους και απαιτητικούς τομείς και σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή συγκρινόμενο με το κόστος των υλικών που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα στην εκάστοτε εφαρμογή (συνήθως κράματα μετάλλων ή πολύ ακριβά συνθετικά υλικά). Χρώμα Σκούρα Ώχρα. 

peek.jpg
PEKK

PEKK

Άλλο ένα υλικό της οικογένειας των πολυαρυλεθεροκετονών, το PEKK (PolyEtherKetoneKetone) είναι ένα άμορφο θερμοπλαστικό με καλύτερες μηχανικές και θερμικές ιδιότητες και εξίσου καλή αντοχή στα χημικά με το ΡΕΕΚ. Πιο συγκεκριμένα εμφανίζει κατα 15°C μεγαλύτερη θερμοκρασία μετάβασης (η θερμοκρασία όπου το δοκίμιο μας αρχίζει να γίνεται εύπλαστο) ξεκινώντας πλέον από τους 300°C (Κατηγορία Ευφλεκτότητας: UL 94-V0). Επίσης η έξτρα κετόνη που βρίσκεται στις αλυσίδες των πολυμερών του, παρέχει μεγαλύτερη σκληρότητα και συνεπώς μεγαλύτερη διαστασιολογική σταθερότητα. Σύμφωνα με μετρήσεις, παρουσιάζει κατά 80% μεγαλύτερη αντοχή στην θλίψη ενώ στις υπόλοιπες παραδοσιακές μηχανικές καταπονήσεις οι επιδόσεις του παραμένουν οι ίδιες με το PEEK. Είναι εξίσου ανθεκτικό με το ΡΕΕΚ στην βιοδιάσπαση αλλά και στην υπεριώδη ακτινοβολία. Πρόκειται περί μιας βελτιωμένης εκδοχής του PEEK με τις ίδιες ακριβώς εφαρμογές. Για να μάθετε αναλυτικά τα πεδία εφαρμογής διαβάστε ακριβώς από πάνω όσα αναφέρουμε για το PEEK. Είναι ένα υλικό πολύ υψηλών επιδόσεων που προσφέρει λύσεις σε πολύ εξειδικευμένους και απαιτητικούς τομείς και σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή συγκρινόμενο με το κόστος των υλικών που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα στην εκάστοτε εφαρμογή (συνήθως κράματα μετάλλων ή πολύ ακριβά συνθετικά υλικά). Χρώμα Χρυσό.

pekk.jpg
PPSU

PPSU
(Polyphenylsulfone)

Το συγκεκριμένο υλικό είναι ένα άμορφο θερμοπλαστικό υψηλων επιδόσεων με καλύτερη αντοχή σε κρούση και σε χημική διάβρωση από τα ανωτέρω ULTEM 9085 & ULTEM 1010. Διατηρεί τις ιδιότητες και την δομική του σταθερότητα σε θερμοκρασίες μέχρι τους 180°C. Έχει θερμοκρασία μετάβασης (η θερμοκρασία όπου το δοκίμιο μας αρχίζει να γίνεται εύπλαστο) τους 205°C. Χαρακτηρίζεται από την αντοχή στην υδρόλυση γεγονός που το καθιστά ικανό να δεχθεί αμέτρητες αποστειρώσεις όλων των ειδών (οξειδίων του αιθυλενίου ΕΤΟ, ατμού υπό πίεση, ξηρής και υγρής θερμότητας, ακτινοβολίας γ, πλάσματος (υπεροξειδίων του υδρογόνου) και με υγρά χημικά αποστειρωτικά). Πληροί τις προδιαγραφές των ISO10993 αναφορικα με ιατρικές εφαρμογές, των Ευρωπαϊκών κανονισμών EC No. 1935/2004, EC No. 2023/2006 και EC No. 10/2011 και του FDA (Food and Drug Administration) σχετικά με την επαφή του με τρόφιμα. Επίσης είναι ανθεκτικό σε όλα τα υγρά που εμπλέκονται στα μηχανικά μέρη των αυτοκινήτων. Παρουσιάζει εξαιρετική διαστασιολογική σταθερότητα. Οι εφαρμογές του πολυάριθμες στους κλάδους της Αεροναυπηγικής, της Ναυπηγικής, της Αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά κυρίως της Οδοντιατρικής και της Ιατρικής. Χρώμα αναλόγως εταιρείας.

PPSU MECHANIC.jpg
IGLIDE

IGLIDE
(ΧΑΜΗΛΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΤΡΙΒΗΣ)

Τα υλικά Iglide είναι θερμοπλαστικά που χαρακτηρίζονται από χαμηλούς Συντελεστές Στατικής Τριβής και Τριβής Ολισθήσεως. Υπάρχει μεγάλη γκάμα σε αυτή την οικογένεια εκτυπώσιμων πρώτων υλών αναλόγως την θερμοκρασία εφαρμογής και των προδιαγραφών που επιθυμούμε. Το εύρος της τιμής τους είναι εξίσου μεγάλο καθώς ξεκινάμε από χαμηλά και φθάνουν σε αρκετά υψηλές τιμές αναφορικά με τα Igus υλικά που θέλουμε για παράδειγμα να χρησιμοποιηθούν μέσα σε έναν κινητήρα αυτοκινήτου και να αντέχουν θερμοκρασία χρήσης 170°C. Υλικά ιδανικά για δημιουργία λεπτομερών πρωτοτύπων αλλά και τελικών προϊόντων όπως ρουλεμάν και βραχίονες όπου επιθυμούμε να έχουμε όσο πιο χαμηλή τριβή γίνεται. Χρώμα αναλόγως την έκδοση του υλικού.

iglide.jpg
TOUGH RESINS

TOUGH RESINS
(ΡΗΤΙΝΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑΣ)

Οι συγκεκριμένες ρητίνες έχουν προσμίξεις που τους αυξάνουν τις μηχανικές τους ιδιότητες. Υπάρχει πλήθος εταιρειών και ειδικών ρητινών ανάλογα με την εφαρμογή για την οποία χρησιμοποιούνται. Ρητίνες ανθεκτικές στις υψηλές θερμοκρασίες (μέχρι 128°C), εξαιρετικής σκληρότητας, με αυξημένη αντοχή σε κρούση, σκληρές αλλά και ελαστικές ταυτόχρονα, με εξαιρετική αντοχή στον εφελκυσμό ή ακόμα και ρητίνες που αντέχουν την υπεριώδη ακτινοβολία για εξωτερική χρήση. Η γκάμα των εφαρμογών είναι τεράστια και η γκάμα των δυνατών προς εκτύπωση προϊόντων ακόμα μεγαλύτερη. Οι συγκεκριμένες ρητίνες λοιπόν είναι ιδανικές για εκτυπώσεις μεγάλης ακρίβειας και εξαιρετικών μηχανικών ιδιοτήτων. Όπως και οι Standard ρητίνες, έτσι και αυτές βγαίνουν σε αρκετά χρώματα.

tough.jpg
bottom of page